TRAFİK SORULARI

Trafik kazalarında asli kusurlar

1) Aracın dönemeç veya tepe üstü gibi görüşün yeterli olmadığı yerlerde bozulması halinde, uyarı reflektörlerinin en az kaç metre uzaklıkta koyulması gerekir?
A) Aracın önüne 20 metre uzaklıkta
B) Aracın önüne ve arkasına 30 metre uzaklıkta
C) Aracın arkasına 50 metre uzaklıkta
D) Aracın önüne ve arkasına 150 metre uzaklıkta

2) Kavşaklara yaklaşırken kaç metre kala şerit değiştirmek yasaktır?
A) Yerleşim birimi içinde 30 m. yerleşim birimi dışında 150 m.
B) Yerleşim birimi içinde 30 m. yerleşim birimi dışında 200 m.
C) Yerleşim birimi içinde 60 m. yerleşim birimi dışında 250 m.
D) Yerleşim birimi içinde 70 m. yerleşim birimi dışında 300 m.

3) Frenleme mesafesinin değişiklik göstermesinde aşağıdakilerden hangisi etkili değildir?
A) Aracın hızı
B) Yol yüzeyinin durumu
C) ABS
D) Yolun eğimi

4) Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre aşağıdakilerden hangisi trafik kazalarında “asli kusur” sebebi sayılmaz?
A) İkiden fazla şeritli taşıt yollarında karşı yönden gelen trafiğin kullandığı şerit veya yol bölümüne girmek
B) Trafik polisinin dur emrine uymamak
C) Hız sınırlarını % 30’ u aşmak
D) Şehirler arası karayollarının taşıt yolu kısmı üzerinde zorunlu haller dışında park etme duraklama yapmak

5) Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre aşağıdakilerden hangisi trafik kazasında “asli kusur” sayılan hallerdendir?
A) Gerekli tedbirleri almadan araç çekmek
B) Taşıt giremez işareti bulunan yola girmek
C) Araçlara taşıma sınırı üstünde yük veya yolcu almak
D) Trafiğe uygun olmayan araçlarla karayoluna çıkmak

6) Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre aşağıdakilerden hangisi trafik kazasında “asli kusur” sebebi sayılmaz?
A) Kaplamanın dar olduğu yerlerde geçiş önceliğine uymamak
B) Kırmızı ışıkta veya yetkili memurun dur işaretinde geçmek.
C) Kavşaklarda geçiş önceliğine uymamak
D) Trafiğe uygun olmayan araçlarla karayoluna çıkmak

7) “Otobüs, kamyon ve çekicilerin karayolu üzerinde arıza ve uzun süreli bırakılması halinde, normal hava şartlarında en az ……net olarak görülebilecek şekilde ……ebadında teknik şartlara uygun engel işaretinin konulması zorunludur.” Yukarıdaki boşluğu doldurunuz.
A) 100 metreden- 150×25 cm.
B) 150 metreden – 150×25 cm.
C) 100 metreden – 150×50 cm.
D) 150 metreden – 150×50 cm.

Ticari araç sürücüleri için src belgesi hakkında bilgi alabilirsiniz.

8) Aşağıdakilerden hangisi duruş mesafesini etkilemez?
A) Yolun eğimi
B) Yük durumu
C) Lastik durumu
D) ABS

9) Aşağıdakilerden hangisi kaza önleme formülü değildir?
A) Tehlikeyi önceden fark etmek.
B) Doğru tepkiler verebilmek.
C) Doğru tepkileri zamanında gösterebilmek.
D) Sabırla sonucu beklemek.

10) Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre aşağıdakilerden hangisi karayollarında oluşan trafik kazalarında “asli kusur” sayılan hallerdendir?
A) Dur işaret levhasında durmadan geçmek
B) Kavşaklarda geçiş önceliğine uymamak
C) Aracın taşıma sınırı üstünde yük ve yolcu almak
D) Trafiğe uygun olmayan araçla karayoluna çıkmak

Cevap Anahtarı 

1) b 2) a 3) c 4) c 5) b 6) d 7) b 8) d 9) d 10) b

Leave a Reply