Motor Soruları

  • MOTOR SORULARI-24

    1) •Buji •Piston •Silindir kapağı Verilen parçalar aşağıdakilerden hangisine aittir? A) Motor B) Debriyaj C) Vites kutusu D) Yakıt deposu CEVABI GÖSTER Doğru Cevap: A) Motor Açıklama: Buji, piston ve silindir kapağı, bir motorun temel parçalarıdır. Buji, yakıt-hava karışımını ateşlerken, piston bu ateşleme sonucu oluşan basınçla hareket eder ve silindir kapağı, yanma odasını yukarıdan kapatır….

  • MOTOR SORULARI-23

    1) Aracın cam suyu haznesine kışın donmaması için aşağıdakilerden hangisi konulur? A) Motor yağı B) Fren hidroliği C) Akü elektroliti D) Cam suyu antifrizi CEVABI GÖSTER Doğru Cevap: D) Cam suyu antifrizi Açıklama: Kış aylarında cam suyunun donmasını önlemek için özel olarak üretilen cam suyu antifrizi kullanılır. Bu sıvı, donma noktasını düşürerek cam suyunun donmasını…

  • MOTOR SORULARI-22

    1) Kavrama (debriyaj) sistemi, motorun hareketinin aşağıdakilerden hangisine iletilmesinde veya kesilmesinde görev yapar? A) Güç kaynağına B) Marş motoruna C) Vites kutusuna D) Volana CEVABI GÖSTER Doğru Cevap: A) 2) Aracın kontak anahtarı motoru çalıştırmayacak şekilde açıldığında, gösterge panelinde bulunan şekildeki akü şarj ikaz ışığının yanması gerekir. Yanmıyorsa, arıza aşağıdakilerden hangisinde olabilir? A) Akü şarj…

  • MOTOR SORULARI-21

    1) Aşağıdakilerden hangisi debriyajın kaçırma sebebidir? A) Araç hızının fazla olması B) Avans ayarının bozuk olması C) Direksiyon kutusunun arızalı olması D) Debriyaj balatasının aşınmış olması CEVABI GÖSTER Doğru Cevap: D) Debriyaj balatasının aşınmış olması Açıklama: Debriyaj balatasının aşınması, balatanın volan ve baskı plakası arasında yeterli sürtünme oluşturamamasına yol açar. Bu durum, debriyajın gücü motordan…

  • MOTOR SORULARI-20

    1- Sürüş sırasında aracın gösterge panelinde bulunan şekildeki ikaz ışığının yanması sürücüye neyi bildirir? A) Şarj sisteminin çalışmadığını B) Yağ basıncının çok düştüğünü C) Lastikte basınç kaybı olduğunu D) Soğutma suyu sıcaklığının aşırı yükseldiğini CEVABI GÖSTER Doğru Cevap: D) Soğutma suyu sıcaklığının aşırı yükseldiğini Açıklama: Hararet İkaz Işığı Gösterge panelindeki bu ikaz ışığı (genellikle termometre…

  • MOTOR SORULARI-19

    1) Aşağıdakilerden hangisinin ayarsız olması kampanaların aşırı ısınmasına neden olur? A) Fren ayarının B) Motor ayarının C) Diferansiyel ayarının D) Vites kutusu ayarının CEVABI GÖSTER Doğru Cevap: A) Fren ayarının Açıklama: Fren ayarının yanlış olması, fren balatalarının kampanaya sürekli sürtünmesine neden olur. Bu sürtünme, ısı enerjisi açığa çıkarır ve kampanaların aşırı ısınmasına yol açar. 2)…

  • MOTOR SORULARI-18

    1) Aşağıdakilerden hangisi, aracın yavaşlaması ve durması hâllerinde diğer araçları ikaz etmek amacıyla yanar? A) Sis lambaları B) Park lambaları C) İç aydınlatma lambaları D) Fren lambaları CEVABI GÖSTER Doğru Cevap: D) Fren lambaları Açıklama: Fren lambaları, sürücünün fren pedalına basmasıyla yanarak arkadaki sürücüleri aracın yavaşladığı veya durduğu konusunda uyarır. Bu, trafik güvenliği için hayati…

  • MOTOR SORULARI-17

    1- Aşağıdakilerden hangisi enjektör arızasının bir sonucudur? A) Motorun zor çalışması B) Motorun iyi soğutulamaması C) Yağ lambasının motor çalışınca sönmemesi D) Şarj lambasının motor çalışınca sönmemesi CEVABI GÖSTER Doğru Cevap: A) Motorun zor çalışması Açıklama: Enjektör Arızası Motorun yakıt sistemi için hayati öneme sahip olan **enjektörler**, yakıtı silindir içine doğru zamanda ve doğru miktarda…

  • MOTOR SORULARI-16

    1) Direksiyon döndürme kuvvetini azaltarak sürücüye daha kolay bir şekilde aracı yönlendirme imkânı veren sistem, aşağıdakilerden hangisidir? A) Hava yastığı B) Hidrolik fren C) Hidrolik direksiyon D) Otomatik hız kontrol CEVABI GÖSTER Doğru Cevap: C) Hidrolik direksiyon Açıklama: Hidrolik direksiyon, direksiyon hareketini kolaylaştırmak için hidrolik basınç kullanan bir sistemdir. Bu sayede sürücü, özellikle düşük hızlarda…

  • MOTOR SORULARI-15

    1- Motor soğutma suyuna kışın donmaması için aşağıdakilerden hangisi yeterli miktarda karıştırılır? A) Yağmur suyu B) Saf su C) Antifriz D) Motor yağı CEVABI GÖSTER Doğru Cevap: B) 2- Aşağıdakilerden hangisi frenleme esnasında fren pedalının titremesine neden olur? A) Balataların ıslanması B) Motor yağının kirlenmesi C) Araç lastiklerinin yeni olması D) Disk veya kampana yüzeylerinin…